Folii Protecție UV

Protecție pentru ochi și piele împotriva razelor UV

Foliile noastre pentru ferestre oferă protecție ridicată pentru ochi și piele împotriva razelor UV și efectelor dăunătoare ale razelor solare.

Razele solare pot deteriora culorile tablourilor, fotografiilor, draperiilor, îmbrăcămintelor și mobilei.

Deasemenea pot deteriora vopselele, lemnul și alte materiale aflate în casă sau în vitrina magazinelor.

Caracteristici ale foliei
de protecție UV

Foliile noastre pentru ferestre oferă protecție ridicată pentru ochi și piele împotriva razelor UV și efectelor dăunătoare ale razelor solare.

În funcție de tipul de folie, acest tip de technologie poate bloca pînă la 99% radiațiile UVA și UVB (care pot cauza arsuri solare) pe toată perioada anului.

Razele solare pot deteriora culorile tablourilor, fotografiilor, draperiilor, îmbrăcămintelor și mobilei. Deasemenea pot deteriora vopselele, lemnul și alte materiale aflate în casă sau în vitrina magazinelor.

Razele ultraviolete sunt considerate de obicei principala cauză a decolorării materialelor. De fapt decolorarea și deteriorarea este cauzată de toate componentele energiei solare, cum ar fi: razele utraviolete (UV), lumina vizibilă, radiațiile infraroșii (IR).

Cauzele procesului de decolorare

Figura 1 – Cauzele procesului de decolorare: raze UV (40%), lumina vizibilă (25%), radiații infraroșii (25%), ceea ce înseamna că 90% din cauzele decolorării sunt provocate de energia solară

Muzeele pot proteja picturile și operele de artă, artefactele, îmbrăcămintea, etc., de la deteriorările cauzate de energia solară și pot asigura un mediu optic optim pentru munca de conservare, fără denaturarea culorilor.

Firmele își pot proteja investițiile în mobilier și aparatură de birou, precum și covoare și perdele, etc. Proprietarii de locuințe și magazine pot reduce gradul de deteriorare al bunurilor valoroase și a mărfii.

Foliile speciale de protecție UV deseori înjumătățesc perioada de decolorare, cu alte cuvinte foliile solare dublează perioada necesară decolorării. Trebuie avut însă în vedere că difeite tipuri de materiale reacționează în diferite moduri.

Tipurile de materiale, țesături, coloranți și culori folosite la producție influențează puternic măsura în care acestea se decolorează și deteriorează datorită energiei solare.

Fibrele naturale (de ex. mătasea), precum și culorile naturale, tind să se decoloreze mai rapid decât materialele sintetice.

Decolorarea nu ține cont de costurile și valorile bunurilor – unele produse de valoare se pot decolora remarcabil de repede.

Aspecte cheie

• Decolorarea nu poate fi oprită, însă în majoritatea cazurilor poate fi redusă

• Razele UV reprezintă o parte importantă a energiei solare, care trebuie filtrată, însă este necesară filtrarea și a luminii vizibile, respectiv a radiațiilor infraroșii

• Obiectele de valoare necesită o protecție mai mare de la lumina soarelui, decât altele

Este important ca folia selectată să ofere protecție și după mai mulți ani. Foliile de protecție UV cu durabilitate ridicată prezintă doar o mică creștere a transmitenței UV chiar și după mai mulți ani de expunere la soare, în comparație cu cele cu durabilitate redusă.

Razele UV: în cazul muzeelor și instituțiilor similare, este necesară asigurarea unui nivel redus de radiații UV. În aceast scop se folosește o formulă specială de măsurare a nivelului de radiații UV numit microwatt/lumen (µW/lumen). De obicei este nevoie ca nivelul de radiații UV să fie sub valoarea de 75 µW/lumen, uneori chiar sub valoarea de 10 µW/lumen. Multe folii asigură nivelul de UV < 75 µW/lumen, foliile speciale pot chiar reduce nivelul de UV < 5 µW/lumen.

Lumina vizibilă: cantitatea de lumină vizibilă permisă în muzee depinde de sensibilitatea obiectelor la lumina vizibilă.

Un muzeu din Scoția recomandă următoarele nivele maxime de lumină:
• 50 lux, pentru obiecte sensibile
• 200 lux, cele cu sensibiltate moderată
• 300 lux, cele fără sensibilitate

În unele zone este necesară o reducere mai mică a luminii vizibile, în timp ce în altele este necesară o reducere accentuată a transmitenței luminii vizibile.

Valoarea de 50 lux înseamnă reducerea transmitenței luminii vizibile la mai puțin de 5%.

Radiații infraroșii (IR): Cerințele pentru filtrarea radiației infraroșii (IR) depind și de tipurile de obiecte care urmează a fi protejate.

Obiectele care sunt supuse deteriorărilor provocate de stresul termic sau de uscare, în mod evident necesită o protecție mai ridicată, decât cele cu sensibilitate redusă la căldură.

În multe birouri există problema efectului de orbire cauzată de lumina soarelui. Prin folosirea de folii solare, pe lângă rezolvarea acestei probleme, se obține și reducerea radiațiilor UV și IR, ce pot cauza deteriorarea proprietățiilor și a sănătății.

În cazul magazinelor și locuințelor, unde este necesară o transmitență maximă a luminii vizibile prin geam, este permisă o ușoară colorare a suprafețelor sticloase.

Este esențială reducerea nivelului radiaților de UV la valori minime, iar o reducere a luminii vizibile și nivelului radiațiilor IR poate asigura o protecție în plus.